Ne YenİR? Nereye GİDİLİR

Edirne Gezilecek Yerler

Bu büyüleyici şehirde unutulmaz anılar biriktirmek için Edirne’yi ziyaret ederken mutlaka bu konumlara uğrayın

EdİRNE'NİN KALBİ

Zamanınızı En İyi Şekilde Değerlendirin

 

Edirne, Türkiye’nin en batısında yer alan ve tarihi, kültürel zenginlikleriyle bilinen bir şehirdir. Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci başkenti olan Edirne, geçmişin izlerini günümüzde de yaşatan önemli bir turistik destinasyondur.

EDİRNE'NİN CİĞERDE ÖNCÜSÜ
AYDIN TAVA CİĞER

Edirne’ye geldiğinizde, şehrin lezzet duraklarından biri olan Ciğerci Aydın’ı ziyaret etmeden gezinizi tamamlamış sayılmazsınız. Osmanlı mutfağının en özel tatlarından biri olan Edirne ciğerini en iyi şekilde sunan bu mekan, hem yerel halkın hem de turistlerin vazgeçilmez adresidir.

Mimar Sİnan'ın “Ustalık Eserİ” Selİmİye Camİİ
Selimiye Camii

Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapan Edirne ile özdeşleşerek bu kentin simgesi haline gelen Selimiye Camisi dünyanın gelmiş geçmiş en büyük ve dâhi mimarlarından Mimar Sinan’ın eseridir. Osmanlı İmparatorluğu’nun gücünün zirvesinde olduğu yıllarda yaşayan Mimar Sinan bu gücü adeta mimari ile şekillendiren bir deha olup, Selimiye Camisi ile imparatorluğun kudretini yansıttığı ve Osmanlı mimarisinin zirve noktasını meydana getirdiği söylenebilir. 

EDİRNE'NİN TARİHİ
Lozan Anıtı

Bu müze ve anıt, Trakya Üniversitesi’nin öncülüğü ile rektörlük kampüsünün bulunduğu Karaağaç Semti’nde kurulmuştur. Lozan Zaferi ve dünya barışını simgeleyen anıt, yanında “Lozan ve İsmet İnönü” belgelerini sergileyen müze ile birlikte önemli bir ziyaret noktası olmuştur. 

EDİRNENİN EŞSİZ TARİHİNİ ZİYARET
EDİRNE MÜZESİ

Edirne’de 1925 ve 1936 yıllarında kurulan iki müze, 1954 yılında tek bir müdürlük konumuna getirilmiş olup müdür olarak Muzaffer Batur görevlendirilmiştir. Her iki müzenin de tek bir müdürlük çatısı altından toplanmasının ardından bazı kısa tanıtım yazıları yazılmışsa da 1966 yılına kadar bir durgunluk dönemi yaşanmıştır. Bu yıldan itibaren eserlerin artmasıyla birlikte yeni bir binanın inşası programa alınmıştır. Anadolu’nun birçok ilinde uygulanan Y. Mimar İhsan Kıyığı’nın hazırladığı standart plan doğrultusundaki yeni müze binasının Selimiye Cami’nin arkasındaki alanda yapılması kararlaştırılmıştır.

SAATLİ MEDRESE
FATİH SULTAN MEHMET MÜZESİ

Fatih Sultan Mehmet, Türk, İslam ve dünya tarihinin müstesna şahsiyetlerinden biridir. Bir çağı kapatıp bir çağı açan kurucu dehadır. Edirne; Fatihin doğduğu, çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği, şahsiyetinin geliştiği, iki kez tahta çıktığı İstanbul’un fethi gibi dünya tarihinin kırılma noktası sayılabilecek bir teşebbüse giriştiği şehirdir. Müze mekânı olan Saatli Medrese ise 15. yüzyıl Osmanlı mimarlığının şaheserlerinden Üç Şerefeli Cami ve Külliyesinin bir parçasıdır. Müze binası, Edirne’yi kurduğu medreselerle bir ilim merkezi haline getiren Sultan II. Murad tarafından yaptırılmıştır.

ŞEHİTLER ABİDESİ
ÖZGÜRLÜK ANITI

Uzunköprü’de kent tarafından girişte, köprübaşında yer alır. Özgürlük Anıtı 24 Temmuz 1908 yılında meşrutiyet anayasasının yeniden yürürlüğe konması ve Meclis-i Mebusan’ın oluşturulması adına dikilmiştir. Bu anıtın dört yüzüne Fransız İhtilalinin evrensel ilkelerinden, özgürlük, adalet, eşitlik ve kardeşlik yazılmıştır. Köprü 1965 yılında onarıma alındığında; anıt, taşları numaralandırılarak köprünün biraz daha dışına taşınmıştır. Kaide üzerine yeni bir kitabe konulmuştur. Küfeki taşından yapılmış anıtın, yüksekliği 6.76 m. olup, taş süslemesi ile birlikte 8.11 m.ye ulaşmaktadır. Anıt, Uzunköprü’nün simgesi durumundadır.

SAĞLIK MÜZESİ
SULTAN II. BEYAZİD KÜLLİYESİ

 Edirne’de bulunan Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, son yıllarda ülkemizin en çok ilgi çeken müzelerinden biri durumuna gelmiştir. Almış olduğu uluslararası ödüllerle adını yurt içi ve yurt dışında duyuran bu müze, bir Osmanlı darüşşifasını günümüzde gerçek anlamda yaşatan tek müzedir. Bu özelliğiyle geçmişteki Selçuklu ve Osmanlı darüşşifalarının, tıp tarihimizdeki önemine ışık tutmaktadır. Çok değil, bundan 25- 30 yıl öncesine kadar mahallenin koyun ağılı olma durumundan, bugün binlerce kişinin görmeye geldiği bir müzeye dönüşmesi, darüşşifaların günümüzde de büyük bir ilgi ve merakla karşılandığının bir göstergesidir.

Close
Close